Przetwórstwo owoców i warzyw, a chłodnice

Zaskakującego, rozdziela

Przemysł spożywczy to bardzo rozbudowana branża. Nic zatem dziwnego, że dzieli się na szereg gałęzi o konkretnych specjalizacjach. Spośród nich na szczególną uwagę zasługuje na przykład profesjonalne przetwórstwo warzyw i owoców. W naszym kraju, gdzie ze względu na klimat przez sporą część roku nie mamy dostępu do świeżych owoców i warzyw ma ono bardzo duże znaczenie. Mrożonki z powodzeniem zastąpią nam świeże owoce i warzywa w okresie ich niedoboru.

Lubimy marynowaną paprykę

Jakie przetwory kupujemy najchętniej jesienią i zimą? Lista jest bardzo długa - Polacy naprawdę chętnie korzystają z produktów przetwórstwa. Wielu naszych rodaków zajada się sprzedawanymi w słoikach ogórkami kiszonymi i konserwowymi. Lubimy też marynowaną paprykę i pieczarki. Chętnie sięgamy też po kukurydzę i groszek w puszce, bez których nie wyobrażamy sobie sałatek. Bez wątpienia największym zainteresowaniem wśród Polaków cieszą się jednak mrożone owoce i warzywa.

Szczególne urządzenia ułatwiające

Duże znaczenie ma tu specyficzny sposób ich przygotowywania. W profesjonalnym mrożeniu owoców i warzyw niezbędne są chłodnice. To specjalne urządzenia umożliwiające w razie potrzeby uzyskanie bardzo niskiej temperatury w krótkim czasie. Chłodnice są dostępne na rynku w szerokim wyborze wielkości i mocy, co pozwala na zaspokojenie potrzeb większości firm przetwórczych.

Jakie zalety mają owoce i warzywa, których mrożenie zapewniają chłodnice? Przede wszystkim zachowują swój smak i wygląd. Nie tracą również walorów odżywczych, co ma znaczenie dla tych, którzy traktują owoce i warzywa jako cenne źródło witamin.

Warzywa stanowią doskonały dodatek

Mrożonki z powodzeniem można wykorzystać przy przygotowywaniu wielu potraw. Bardzo dobrze sprawdzają się chociażby w ciastach i kompotach. Warzywa stanowią z kolei idealny dodatek do obiadów, zastępując przy tym świeże surówki.